Küresel ısınma arıcıları alternatif ürünlere yöneltti
Küresel ısınma arıcıları alternatif çalışmalara yöneltti
Küresel ısınmadan etkilenen arıcılar eğitimle kendilerini geliştiriyor
Köy Hizmetleri Daire Başkanı Yılmaz Usta:
“Ülkemizde yeteri kadar arı kolonisi var ama bizim asıl sorunumuz kaliteli ve vasıflı ana arı kullanılmadığı için verim ve kalitenin düşmesi”
Arıcılık Teknisyeni Hüseyin Balkaya:
“Bal tek başına bir işletmede ekonomiyi iyileştirme potansiyeline sahip değildir”
Arıcılık Eğitimi ve Ana Arı Üretim Merkezi kursiyeri Murtaza Akar:
“Arı sütü üretimi ile ülke ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyorum”
MANİSA – İklim değişikliği nedeniyle etkilenen bitki örtüsü nedeniyle arıcılıkta bal üretiminde düşüş yaşanırken, Arıcılık Eğitimi ve Ana arı Kurslarında kursiyerlere ana arı, arı sütü, polen, propolis ve arı zehiri gibi alternatif ürünler üretme eğitimleri veriliyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Arı Üretim Merkezi. Arı sütü sağım ve ana arı üretiminde uzmanlaşan arıcılar, branşın geleceğine katkı sağlayacak.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkili olan iklim değişikliği nedeniyle bitki örtüsü çeşitliliğinde azalma olmuştur. İklim değişikliğinden etkilenen, bitki örtüsünün de etkilendiği arıcılık bölümünde bal üretimi de azaldı. Arıcılık sektöründe yaşanan gerileme nedeniyle branşta alternatif eserler yetiştirmeyi hedefleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi, Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi kurdu. Arıcılık merkezinde arı sütü sağan ve ana arı yetiştiren üreticiler işlerinde uzmanlaşıyor. Sağılan arı sütünün kilogram fiyatı 20 bin liradan satılırken, ana arı üretimi de kesime katkı sağlıyor.
Gölmarmara ilçesindeki arıcılık merkezinde üreticilere eğitimler verildi. Merkezde ana arı üretimi yapıldı ve üreticilere yaklaşık 1.500 ana arı dağıtıldı. Son yıllarda iklim değişikliği, aşırı sıcaklar ve orman yangınlarından etkilenen arıcılık sektöründe bal veriminin azalmasıyla kurulan merkezde alternatif eserler için eğitimler veriliyor. Üreticiler arı sütü sağar, kraliçe arı yetiştirir, propolis ve arı zehri üretmeyi öğrenir.
“Bal tek başına bir işletmede ekonomiyi iyileştirme potansiyeline sahip değildir”
Arıcılık Eğitimi ve Ana Arı Üretim Merkezi Eğitmeni ve Arıcılık Teknisyeni Hüseyin Balkaya, küresel ısınmayla birlikte bal üretiminde azalma yaşandığına dikkat çekti. Bu nedenle arıcılarımızı bal dışında başka işler de üretmeye teşvik ediyoruz. Çeşitli eserler vermeye çalışıyoruz. Arıcılarımızı balın yanında polen üretmeye, arı sütü üretmeye, propolis ve hatta arı zehiri üretmeye yönlendiriyoruz. Bu konularda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerin bir kısmı uygulamalı, bir kısmı ise teorik “Bal tek bir işletmede ekonomiyi iyileştirme potansiyelinde değildir. Mutlaka polen ve arı sütü ile desteklenmesi gerekir. Bu konuda arıcılarımızın bilgi eksikliği giderilmektedir. tabiri caizse eğitimlerle bu açığı kapatmaya çalışıyoruz” dedi.
“Piyasada arı sütüne rastlıyoruz ama yüzde 98’i ithal”
Balkaya, Türkiye’de arı sütü üretiminin çok iyi bilinmediğini kaydetti. “Marmara Bölgesi’ndeki birçok büyük üretici bu işin içine girdi. Ege Bölgesi’nde de bu işin yaygınlaşmasını istiyoruz. Bölüm haline gelmesini istiyoruz. Yerli üretimle bu açığı kapatmak istiyoruz. Açıkçası hedeflerimizden biri” dedi.
“Yerli arı sütünün kil fiyatı 20 bin TL”
Arı sütünün çok faydalı bir çalışma olduğunu ifade eden Balkaya, “Yerli arı sütünün kilogram fiyatı 20 bin TL. Aslında arılar için en faydalısı yine arı sütü. Beslenme farklılıklarından biri de işçi arı, obur kraliçe arıdır.personel arının ortalama ömrü 45 gündür.arı sütü ile beslenen kraliçe arı 6 yıldır.besin farklılıklarından biri 5-6 yıl yaşar,obur 45 gün yaşar. Tıpkı genetik yapı gibi “Yumurtalı bir larvaya arı sütü verdiğinizde ömrü uzar. Etkileri insanlar üzerinde de görülebilir. Birçok bilimsel çalışma, yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Elbette arı sütünü ilaç olarak önermiyoruz. Bunu bir besin takviyesi olarak değerlendirmek gerekiyor” dedi.
“Arı sütü üretimi ile ülke ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyorum”
Arıcılık Eğitimi ve Ana Arı Üretim Merkezi kursiyeri Murtaza Akar, ana arı yetiştiriciliği ve arı sütü üretimi konusunda uzmanlaşarak ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. “Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı arı sütü ve ana arı yetiştirme kursuna katıldım. 3 haftadır bu kurs merkezine geliyoruz. “Arı sütü üretimi konusunda eğitimler alıyoruz. İleride bu bilgileri bir iş biçimine dönüştürmeyi ve kendi profesyonel ana arı yetiştiriciliği ve arı sütü üretimi ile ülke ekonomisine değer katmayı hedefliyorum” dedi.
Daha önce bal ve polen ürettiklerini ancak kursla kendilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen kursiyerlerden Zehra Bekar, “Daha önceleri hep bal ve polen üretimine devam ediyorduk. Ancak değiştirmeyi düşünüyorduk. Arı sütü üretimine. Bunun için tecrübe kazanmaya cesaret edemedik. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir kurs açtığını duyunca buraya katılarak gerekli tecrübeyi kazanırım diye düşündüm.”
“Asıl sorunumuz kaliteli ana arı kullanılmadığı için verim ve kalitenin düşmesi”
Manisa Büyükşehir Belediyesi Köy Hizmetleri Daire Başkanı Yılmaz Usta, Türkiye’de nitelikli ana arı üretiminde eksiklik olduğunu belirlediklerini belirterek, kursiyerlerin bu tesisle nitelikli ana arı üretimini öğrendiklerini söyledi. Arı kolonisi var ama bizim asıl sorunumuz kaliteli ve vasıflı ana arı kullanılmadığı için verim ve kalitenin düşmesi. Bu amaçla 2015 ve 2016 yıllarında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden tedarik ettiğimiz ana arıları üreticilerimizle buluşturarak üreticilerimiz için bir analiz oluşturmaya çalıştık. Devam eden süreçte ana arıyı tedarik edip üreticilerimize veriyoruz. . Bunun yerine ana arı üretimini öğretmeyi, bu konuda eğitimler vermeyi ve kendi üretmelerini sağlamayı amaçladık. Verimli belediyecilik anlayışımızla bu tesisi kurduk. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün de onayı ile çalışmalarımıza hız verdik. Bu projeyi sunduğumuzda. Şu anda 150 arı kovanımız var. 300 adet plastik ana arı yetiştirme kovanımız var. Çiftleşme kovanları iki bölmeli olduğu için tek adımda 600 ana arı üretebiliyoruz. Geçmişte ana arı üretiminin 3 aşamasını üreterek 1.500 adet ana arıyı hibe olarak üreticilerimize teslim ettik. Burada eğitim de veriyoruz. 120 saatlik eğitim sonunda ana arı yetiştiriciliğini öğrenir. Ana arı yetiştiriciliğinin yanı sıra arı sütü üretimi ve polen hasadı da öğretilmektedir.