Haber

İtalya’da kamu yayıncısına hükümet müdahalesi iddiası: ‘Siyasi tasfiye’

İtalya’da, Ekim 2022’de iktidara gelen Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümeti, kamu yayıncısı Rai’de “siyasi hedefli tasfiyeler” ve “kamu işlerinin tam kontrolünü ele geçirmeye çalışmakla” suçlanıyor.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, hükümet müdahalesi nedeniyle defalarca ayrı düşen Rai CEO’su Carlo Fuortes, görev süresinin dolmasına bir yıl kala, iki hafta önce istifa kararı aldı. Fuortes istifa kararında, ‘2023’ten beri kendisi ve pozisyonu hakkında siyasi bir tartışma yaşandığını ve bunun Rai’yi zayıflattığını’ belirtti.

MUHALEFETİN ‘SİYASAL AMAÇLI TASFİYE’ İDDİASI

Fuortes, “Rai’nin çıkarına olmayan program ve yayın hattı değişikliklerini kabul etme konusunda taviz veremeyeceğini” söylerken, Fuortes’in istifası muhalefet tarafından “hükümetin Rai’nin koltuklarını doldurma hedefinin bir parçası” olarak yorumlandı.

Demokrat Parti’den Meclis Denetim Komisyonu Üyesi Milletvekili Stefano Graziano, hükümeti “siyasi tasfiye” yürütmekle suçladı. Graziano, “İtalya’nın en büyük kültür şirketinin özgürlüğünü ve özerkliğini savunmak için her şeyi yapacağız” dedi.

‘PROSYONELLİK, ÇOKLU, YETERLİLİK ÖNEMLİ DEĞİLDİR…’

İtalyan Solunun (SI) lideri Nicola Fratoianni şunları söyledi: “Fuortes’in istifasıyla, kamu yayıncılığının tam kontrolünü ele geçirme dansı başlıyor. Profesyonellik, çoğulculuk, liyakat önemli değil, önemli olan tek sesli mesajı iletebilmek: iktidarın ve çoğunluğun mesajını.

TALK-SHOW PROGRAMI AYRICA ‘SAYGI VE MEMNUNİYET’ DEDİ

Fuortes’in istifasının ardından Rai’de 20 yıldır yayınlanan ünlü talk show programı “Che tempo che fa” da geçtiğimiz pazar günü ekranlara veda etti.

Ülkenin en tanınmış ekran yüzlerinden biri olan sunucu Fabio Fazio, programın sona ermesinin nedenini şöyle açıkladı: “Siyaset, seçim sonuçlarının kendisine, kamu işlerinin sahibi gibi hareket etme hakkı verdiğini düşünüyor. kamu yararı ve aşkın açgözlülükle.”

“BAŞKALARININ ANLATICISININ PARÇASI OLAMIYORUZ”

Yıllardır eski ABD Başkanı Barack Obama’dan Katolik Kilisesi lideri Papa Francis’e, Hollywood ve spor yıldızlarına kadar birçok isimle röportajlar yapan Fazio, yayın hayatına özel bir kanalda devam edeceğini de duyurdu.

Fazio, “Bildiğiniz gibi anlatım değişti. Ancak profesyonel bireyler, yaptıkları iş ve geçmişleri ile kendi anlatılarını oluştururlar. “Onların obur anlatısının parçası olamayız, özellikle de o obur o anın kazanan siyasetiyse.”

YENİ CEO VE GENEL MÜDÜR RAI TO POWER’A YAKIN

Koalisyon hükümetinin en büyük ortağı aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’ne (FdI) yakın oldukları belirtilen yeni Rai CEO’su Roberto Sergio ve yeni Genel Müdürü Giampaolo Rossi’nin 25 Mayıs’ta yapılacak yönetim kurulu toplantısına başkanlık etmesi planlanıyor. Öte yandan Rai’de yeni ayrılıklar ve yeni atamalar bekleniyor.

Rai’nin yeni CEO’su Giampaolo Rossi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen aşı karşıtı açıklamalarıyla da tanınıyor.

İTALYA’DA ‘KÜLTÜREL HEGEMONYA’ ÜZERİNE TARTIŞMA

Öte yandan, siyasi iktidar değişimlerinin İtalya’daki kamu yayın kuruluşu Rai’ye yansımaları daha önce yaşanmış ve tartışılmış olsa da bu sefer özellikle ülke basınında ‘kültürel hegemonya’ çabası olarak konuşuluyor. Vilayet Domani gazetesi bugün bu konuyla ilgili yazdığı yazıda, sağın kültürel hegemonya kurma niyetinin imkansız olduğunu, çünkü kültürel içerik üretenlerin bu siyasi çizgiyi izlemediğini savundu.

Rai’deki “Che tempo che fa” programına sistematik olarak katılan gazeteci-yazar Roberto Saviano da sosyal medyada yayınladığı bir mesajda sunucu Fabio Fazio’ya destek vererek, “Fabio Fazio, bu yabancı düşmanı sağdan dolayı Rai’den atıldı. kendi alanına ihtiyacı var. Kendi kültürel hegemonyasını dayatmak için değil, kendi hegemonyasını dayatmak için. Bu yabancı düşmanlığı hakkının kültürel tarafı yoktur” dedi.

haber-cumayeri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu