Emine Erdoğan, Bağcılar’da Büyüklerimiz Değerlerimiz Projesini tanıttı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bağcılar’da “Büyüklerimiz, Değerlerimiz Projesi” tanıtım programına katıldı. Erdoğan, “Bizim anlayışımızda olgunluğa ulaşmış olanlar toplumun öncüleri sayılır, sözleri geçerli sayılır. Onların tecrübe ve bilgileri yolumuzu aydınlatır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bağcılar Belediyesi Vefahane Yaşam Merkezi tarafından hayata geçirilen “Büyüklerimiz, Değerlerimiz Projesi” tanıtım programına katıldı. Programa Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı. katıldı.
“BİZİM ANLAYIŞIMIZCA OLGUN ANLAŞMAYA SAHİP OLANLAR TOPLUMUN ÖNCÜLERİ KABUL EDİLİR”
Programda konuşan Emine Erdoğan, “Büyüklerimiz geçmişin irfan ve irfanıyla aramızda kurulan en güçlü bağı oluşturur. Bir deyiş, bir atasözü, bir türkü, bir masal onların dilinden bizim dilimize aktarılarak, onların dilinden bizim dilimize aktarılması sağlanır. Kültürel hafızamızın devamlılığı, milli ve manevi varlığımızın korunması. Yüzlerce yıllık tecrübe.” ve deneyimlerden süzülmüş ne kadar çok bilgelik büyüklerimiz tarafından bize aktarılıyor. Bizim anlayışımızda olgunluğa ulaşmış olanlar toplumun öncüleri sayılıyor; onların sözleri geçerli sayılır, tecrübeleri ve bilgileri yolumuzu aydınlatır. Maalesef bugün geçmişle bağlarımızın giderek zayıfladığı, hatta zayıfladığı bir dönemde yaşıyoruz. 7’den 70’e her kuşaktan insanın bir arada huzur içinde yaşadığı evlerimiz giderek azalıyor. Ancak yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin nesiller arası bağı sürdürmek bizi hayatın sınavlarına karşı güçlendirir ve ruhlarımızın bilgelikle mayalanmasını sağlar. Yaşlılarıyla bağ kuramayan toplumlar kimliklerini ve değerlerini kaybediyor. Hayatlarını kaybettikleri gibi toplumsal huzurlarını da geri dönülemez biçimde kaybediyorlar. Ebedi gençliğin yüceltildiği, yaşlılığın ve dolayısıyla yaşlıların yok sayılarak hayatın dışına itildiği bir anlayışı kabul etmiyoruz. “Yaşlanmayı istisnai bir durum, hatta hastalık olarak gören zihniyet dünya genelinde güçlenirken, biz yaşlılığı hepimiz için kesin ve maliyetli bir varış noktası olarak görüyoruz.”
“EVDE BAKIM SİSTEMİ KAPSAMINDA 140 BİN YAŞLI BİREY AİLELERİYLE BİRLİKTE HİZMET ALIYOR”
Tüm dezavantajlı gruplara yönelik kapsamlı sosyal olanaklar sağlamayı bir kamu hizmetinden daha fazlası olarak gördüklerini kaydeden Erdoğan, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, yaşlılarımıza yönelik çeşitli ve kapsamlı bakım hizmetleri sunmaktadır.” Evde Bakım Sistemi kapsamında, 140 bin yaşlımız ailesinin yanında hizmet alıyor. Söz konusu modelle klasik aile yapısı güçlendirilirken, yaşlıların psiko-sosyal açıdan daha sağlıklı hale getirilmesi amaçlanıyor. Öte yandan gün içerisinde yaşlıların güvenilir bir kurumda ağırlanması diğer aile bireylerinin de iş ve sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmaktadır. Yaşlı sevdiklerini devlete emanet etmek zorunda kaldıklarında gözlerini kaybetmeden Misafir Bakım Hizmeti alabiliyorlar. Ancak bazı durumlar yaşlılarımızın devlet bakımında olmasını zorunlu kılmaktadır. Darüşşafaka’dan bu yana devam eden gelenekle 2002 yılında 63 resmi huzurevinde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verildi. Aralık 2023 itibarıyla bu sayı 17 bin 542 kapasiteli 168 resmi huzurevinde yaşayan 14 bin 644 yaşlıya ulaştı. Aile Bakanlığımızın desteğiyle yerel paydaşlarla işbirliği içinde açılan ilk uygulama örneği olan Vefahane Merkezi ve Sosyal Hizmetler özel bir öneme sahiptir. Merkezde yaşlılarımıza yönelik ahşap boyamadan fotoğrafçılığa, fotoğrafçılıktan hat sanatına, stratejik oyun atölyelerinden kütüphaneye kadar çok çeşitli kapsamlı aktiviteler sunuluyor. Büyüklerimiz gezi, tiyatro, konser, piknik gibi etkinliklerle keyifli vakit geçirerek sosyal yaşamın aktif bir parçası olabilirler. “Bu güzide mekanların gençleri büyüklerimizle adeta hayat stajyeri gibi buluşturmaya başladıkları zaman çok değerli bir hizmete daha imza atacaklarını düşünüyorum” dedi.