Celal Şengör ‘çenesini kapa’ Lynx Academy’ye üye oldu
prof. Dr. Celal Şengör, eski üyeleri arasında Galileo Galilei, Albert Einstein, Max Planck, Werner Heisenberg, Enrico Fermi’nin de bulunduğu ‘Lynx Academy’ olarak da bilinen Accademia dei Lincei’ye kabul edildi. Fatih Altaylı, Celal Şengör’ün Fransız Bilimler Akademisi üyeliğinin, açıklamalarının tepki çekmesi nedeniyle Türkiye’den bazı isimlerin araya girmesiyle engellendiğini belirterek, “Bu sefer çenesini kapalı tuttu” dedi.
Altaylı’nın ‘Celal Hoca Galilei, Galilei’nin akademisine üye oldu’ başlıklı yazısı şöyle:
Son iki yılda çok değerli dostum ve dostum Celal Şengör’ü çok üzen iki olay oldu.
Fransız İlimler Akademisi, Prof. Celal Şengör’ü üye yapacaktı. Tüm prosedür tamamlandı ve sıra üyeliğin duyurulmasına geldi. O sırada Türkiye’den bazı isimler devreye girdi. Akademi nezdinde Celal hakkında zırvalıklarla dolu bir karalama kampanyası başlattılar.
Fransız akademisi korktu, tartışmaya girmek istemedi ve her şey yolunda olmasına rağmen Celal’in üyeliğini açıklamayı reddetti.
Daha sonra bir başka değerli kurum, Celal Şengör’e vereceği dünya çapındaki ödülü birebir karalama nedeniyle iptal etti. Bu sevgili dostumu çok ama çok üzdü.
Celal’e, “Çeneni kapalı tut” dedim. Hatta arkadaşın sandığın insanlarla heyecanla konuşuyorsun. Sonra birileri devreye girerek üyeliğini engelliyor. “Bilimsel unvanlarınız kötülük ve siyaset yüzünden kararıyor” dedim.
Ve bu sefer çenesini kapalı tuttu.
Kimseye haber vermedi.
Ve Celal Şengör, bana göre dünyanın en köklü ve saygın akademik kurumlarından biri olan Accademia dei Lincei’ye üye oldu.
Accademia dei Lincei, 1603 yılında Federico Cesi tarafından kurulmuştur.
Dünyanın en değerli bilim adamlarının birçoğu bu akademiye birden fazla kez üye olmuştur. Eski üyelerinin ortasında Galileo Galilei, Albert Einstein, Max Planck, Werner Heisenberg, Enrico Fermi gibi isimler yer alıyor.
Dün Prof. Carlo Doglioni Celal’i arayarak Accademia dei Lincei yani “Vaşaklar Akademisi”ne üye seçildiğini bildirdi.
Keskin gözleri ve uzağı görme yeteneği ile tanınan vaşağın bu özelliğinin bilime gönül vermiş kişilerde de bulunması gerektiğinden bahsedildiği için akademi adına vaşak adı verilmiştir.
Bazıları hala Celal’e hakaret etmeye devam etmeli.
Bilim dünyasının zirvelerinde bizleri temsil etmeye devam ediyor.