25 Mayıs Afrika Günü Ankara’da kutlandı
25 Mayıs Afrika Günü, Afrikalı ve Türk diplomatların katılımıyla Ankara’da düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Afrika ülkelerinin sömürgeciliğe karşı bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin simgesi olan Afrika Birliği’nin (AfB) günü olan 25 Mayıs Afrika Günü nedeniyle Afrika ülkelerinin Ankara’daki misyonları ortak etkinlik düzenledi.
Afrika Birliği Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen ile Afrika’nın Ankara Büyükelçileri katıldı. , yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.
Etkinlikte, katılımcılara yöresel dans gösterisi ve müzik dinletisi sunuldu.
Güney Sudan’ın Ankara Büyükelçisi ve Afrika Diplomatlar Birliği Başkanı Majok Guandong Thiep yaptığı konuşmada, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri anarak herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeyi en çok ziyaret eden cumhurbaşkanlarından biri olduğunun altını çizen Thiep, Türkiye’nin Afrika kıtasına verdiği desteğe teşekkür ederek, TİKA ve Maarif Vakfı’nın bölgeye katkılarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Büyükelçi Thiep, 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye’nin gelişmiş demokrasisinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Türk halkını seçimlerden dolayı tebrik etti.
Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Afrika vizyonundan dolayı teşekkür ederken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk diplomatlarının Afrika konusundaki enerjilerine hayran kaldığını söyledi.
“Afrikalı liderler kendi kaderlerine baktılar”
Bugünkü Afrika Birliği’nin atası olarak Afrika Birliği Örgütü’nün 60 yıl önce kurulduğuna işaret eden Akçapar, “Afrikalı liderler kendi kaderlerine sahip çıkarak birleşik bir Afrika’nın temellerini attılar.” ifadesini kullandı.
Tüm dünya gibi Afrika’nın da bugün dünyanın içinde bulunduğu zorluklar karşısında birlik olması gerektiğini vurgulayan Akçapar, Svahili dilinde, “Ortaya gelmek başlangıçtır, ortada kalmak ilerlemedir, ortada çalışmak başarıdır. başarı.” sözünü hatırlattı.
Türkiye’nin son 30 yılda Afrika ile yakın ortaklık kurduğunun altını çizen Akçapar, “Afrika Ortaklık Politikamız, çok taraflı, girişimci ve insani dış politikamızın bir modülüdür.” dedi.
Akçapar, Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depremi sonrası Afrika ülkelerinin verdiği desteğe de değinerek, şöyle devam etti:
“Türk halkı Afrika’nın gösterdiği dayanışmayı ve empatiyi unutmayacaktır. Bugün burada bulunan ve maaşlarının bir kısmını depremzedelere bağışlayan Afrika diplomatik teşkilatının mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. En karanlık günlerimizde teselli bulduk. Afrikalı kardeşlerimizin sağlam dayanışmasında.”
31 ülkeye 50’den fazla ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bölgeyi en çok ziyaret eden lider olduğunu vurgulayan Akçapar, Afrika ile ticaret hacminin giderek arttığının altını çizdi.
Sudan’a itidal çağrısı
Sudan’da yaşananlara dikkat çeken Akçapar, “Daha fazla kan dökülmemesi ve sivillerin zarar görmemesi için itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye her zaman olduğu gibi ‘Afrika’nın sorunlarına Afrika’nın çözümü’ ilkesini sürdürüyor. Bu anlayışla Addis’i Afrika’yı ziyaret ettim. Ababa’daki Birlik Genel Merkezi’ne giderek, Afrika’nın Sudan’da akan kanın durdurulması çabalarında takviye gücümüzü ifade ettik.” ifadesini kullandı.
Afrika’da gıda güvenliğinin de herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Akçapar, “Karadeniz Tahıl Anlaşması, Ukrayna tahıl ve gıdasının güvenli dolaşımı açısından tüm dünya için çok değerliydi. Anlaşmanın ardından bu anlaşma iki ay daha uzatıldı. Tahıl reyonunun kesintisiz ve sorunsuz çalışması için çalışmalarımıza İstanbul’da ev sahipliği yaptığımız toplantıya devam edeceğiz.” söz konusu.
Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi.