Haber

Almanya, Tanzanya’daki sömürge suçlarından dolayı özür diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesinin sömürge döneminde Tanzanya’da işlediği suçlardan “utandığını” söyledi. Tarihin en kanlı sömürge isyanlarından biri olan 1900’lü yılların başındaki Maji Maji isyanında Alman kuvvetleri 300 bine yakın insanı öldürmüştü. İsyanın yaşandığı Songea kentindeki bir müzede konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Almanların burada atalarınıza yaptıklarından dolayı af dilemek istiyorum” dedi ve ekledi: “Burada yaşananlar bizim ortak tarihimizdir. Bu sizin atalarınızın ve bizim Almanya’daki atalarımızın tarihidir.”

‘ALMAN KAMUOYU ANLAMIYOR’

Steinmeier, Tanzanya ve Almanya’nın geçmişte yaşananları “ortaklaşa ele alabileceği” yönündeki umudunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı, “Ülkemde daha fazla insanın buradaki hikayeleri öğrenmesi için döndüğümde onu Almanya’ya götüreceğim” dedi. Üç günlük ziyaret kapsamında Steinmeier, 1906’da öldürülen Şef Songea Mbano’nun soyundan gelen Maji Maji başkanlarından biriyle de görüştü. Bugün Mbano, ülkesinde ulusal bir kahraman olarak görülüyor. Steinmeier, Mbano’nun ailesine onun kalıntılarını bulmak için çalışacaklarına dair söz verdi.

Almanya’nın Hamburg Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Jürgen Zimmerer, Almanya’nın yakın zamana kadar sömürgelerinde işlediği kötülüklerle ilgili “unutkanlık yaşadığını” söyledi: “Sömürge imparatorluğunun vahşeti ve ırkçılığı Alman kamuoyu tarafından tam olarak anlaşılamıyor. “

Sömürge döneminde binlerce ceset ve insan modülü hem “hediyelik” olarak hem de ırkçı amaçlarla kullanılmak üzere Afrika’dan Almanya’ya götürüldü. Prof. Zimmerer, bugün çeşitli müze ve kurumlarda çok sayıda kemik ve kafatası bulunduğunu ancak bunların nereden geldiğinin araştırılması için herhangi bir fon sağlanmadığını söyledi. Ataları öldürülen bireylerin bir kısmı, DNA testleri sayesinde atalarının kalıntılarını tespit edebildi.

‘TARLALARI ATEŞE VERDİLER, İNSANLARI AÇLIK BIRAKTILAR’

Tanzanyalı tarihçi Mohamed Said, Steinmeier’in özrünün doğru yönde atılmış bir adım olmasına rağmen yeterli olmadığını söyledi: “Tarlaları ateşe vererek, aç bırakarak halkı zayıflatmaya çalıştılar. Bu kabul edilemez. “Bugünün dünyasında onlara dava açılırdı.”

Maji Maji isyanı, Almanların yerel nüfusu ihracat için pamuk üretimine zorlamasının ardından tetiklendi. O zamanlar Tanzanya, bugünkü Ruanda, Burundi ve Mozambik’in bazı kısımlarıyla birlikte Alman Doğu Afrika’sının bir parçasıydı. Almanya, 2021 yılında Namibya’yı işgali sırasında soykırım yaptığını itiraf etmiş ve bu ülkeye 1,1 milyar avronun üzerinde mali yardım sağlayacağını açıklamıştı. (BBC Türkçe)

haber-guzelyurt.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu